Skip to main content

Nieuws

Nieuwste artikelen

Nieuws

favicon Loonservice Brabant

Over dit artikel

 • Geplaatst op:

  01 februari 2024
 • Aangepast op:

  05 februari 2024
 • Categorie:

  Nieuws

Ander nieuws

Advies aanbod vaste arbeidsomvang oproepkrachten

Als u een oproepkracht in dienst heeft, bent u verplicht om na twaalf maanden een aanbod te doen voor een vaste arbeidsomvang. Dit betekent dat u de oproepkracht een vast aantal uren per week, per maand of per jaar moet aanbieden. Dit aantal uren moet minimaal gelijk zijn aan het gemiddelde aantal uren dat de oproepkracht in de afgelopen twaalf maanden heeft gewerkt. Dit aanbod moet u schriftelijk of elektronisch doen, binnen een maand nadat de oproepkracht twaalf maanden in dienst is. U kunt hiervoor gebruik maken van een modelbrief.

Het aanbod voor een vaste arbeidsomvang heeft als voordeel dat u meer zekerheid heeft over de beschikbaarheid en inzetbaarheid van uw oproepkracht. Ook kan het de betrokkenheid en motivatie van de oproepkracht vergroten. Bovendien voorkomt u dat u een boete krijgt als u geen aanbod doet of als u het aanbod te laat doet.

De oproepkracht mag zelf beslissen of hij of zij het aanbod accepteert of niet. De oproepkracht heeft een maand de tijd om te reageren op uw aanbod. Als de oproepkracht het aanbod accepteert, gaat de nieuwe arbeidsovereenkomst met een vaste arbeidsomvang in op de eerste dag van de vijftiende maand. Als de oproepkracht het aanbod weigert, blijft de oproepovereenkomst bestaan. U moet dan na elke volgende periode van twaalf maanden opnieuw een aanbod doen.

Om het proces van het doen van een aanbod voor een vaste arbeidsomvang soepel te laten verlopen, adviseren wij u om het volgende te doen:

 1. Houd goed bij hoeveel uren uw oproepkrachten werken en wanneer zij twaalf maanden in dienst zijn.
 2. Bereken de gemiddelde arbeidsomvang van uw oproepkrachten over de afgelopen twaalf maanden. Tel hierbij ook de uren mee waarover de oproepkrachten recht op loon hebben, zoals ziekte-uren, vakantie-uren en ingetrokken uren.
 3. Maak tijdig een schriftelijk of elektronisch aanbod voor een vaste arbeidsomvang en verstuur dit naar uw oproepkrachten. Vermeld hierbij duidelijk het aantal uren, de ingangsdatum en de reactietermijn.
 4. Geef uw oproepkrachten de mogelijkheid om het aanbod te weigeren als zij liever flexibel willen blijven werken. Vermeld dit ook in uw aanbodbrief.
 5. Bewaar een kopie van het aanbod en de reactie van de oproepkracht in uw administratie.

Wij hopen dat u met dit advies goed voorbereid bent op het doen van een aanbod voor een vaste arbeidsomvang aan uw oproepkrachten. Als u vanuit Loket een signaalmail hierover ontvangt, als u hulp wenst met het opstellen van het aanbod of als u nog vragen heeft over dit onderwerp, dan kunt u rechtstreeks contact opnemen.